« Wat is de vertaling van Agile?»

Gepubliceerd op 02-09-2018

Wat is de vertaling van Agile? 

Hoor jij de term Agile ook overal om je heen? Of de term Scrum? Maar wat is nu de betekenis van Agile werken? En wat is de betekenis van Scrum? De Nederlandse vertaling van Agile is wendbaar: slim en snel voorzien in de behoefte van (interne) klanten. Het tegenovergestelde van Agile is star: niet meebewegen op wat er daadwerkelijk nodig is. Je blijft dan hangen in plannenmakerij. 

Agile werken, wat is dat?

Deze 4 punten geven een samenvatting van Agile werken. Je werkt Agile als je:

  1. Je bewust gebruik maakt van de talenten in je organisatie. En je de interactie tussen deze individuele talenten gestructureerd organiseert zodat je de beste ideeën steeds weer boven water krijgt. De talenten krijgen ruimte en verantwoordelijkheid om producten en processen te ontwikkelen.  Bijvoorbeeld door het werken in erkt in multidisciplinaire teams.
  2. Je kortcyclisch diensten of producten oplevert tijdens projecten. Je blijft niet in bureaucratische plannenmakerij hangen.
  3. Je werkt samen met de (interne) klant. Samen kom je tot de beste inzichten, de beste producten en diensten.
  4. Je reageert op nieuwe inzichten en op veranderende omstandigheden. In plaats van dat je vasthoudt aan een plan dat niet meer voldoet.

De bovenstaande punten zijn afgeleid uit het Agile Manifesto

Hoe doe je dat Agile werken?

Door Agile te werken kun je inspelen op wat er écht aan de hand is, je kunt je aanpassen op nieuwe, betere inzichten.  Daarbij is het is niet de bedoeling om als een dolle sprinkhaan van gedachte A naar gedachte B te hoppen. Wendbaar mét zicht op je doelen, dat is Agile. Er zijn diverse manieren om Agile werken toe te passen.

Vooral als het WAT en het HOE van een project onduidelijk is het werken in korte iteraties slim. Je levert dan met regelmaat een product of dienst op en vraagt feedback, zodat je snel ontdekt wat waardevol is voor de klant.

Wat is scrummen?

Een methode om Agile te gaan werken in projecten is Scrum. De term Scrum komt uit de Rugby. Het is het moment in het spel waarop 6-8 spelers met elkaar een blok vormen en met elkaar bewegen ze de bal dezelfde richting uit.  Dit bij elkaar steken van de koppen gebeurt een aantal keer per wedstrijd.  Ook bij de Scrummethode steken de teamleden met regelmaat de koppen bijelkaar om bij te sturen. Je maakt samen transparant wie wat doet. Samen check je nog op de juiste dingen focust, waar obstakels zitten. Waar nodig stuur je bij zodat je resultaat kunt gaan leveren op het afgesproken moment.

Kijk eens naar de manier waarop jezelf eens een project hebt gedaan. Je nam waarschijnlijk ruim de tijd om een zeer goed doordacht en gedetailleerd plan te maken. Zo hebben we dat ook vaak geleerd! Gevolg van die lange plannenmakerij is vaak dat een resultaat lang op zich laat wachten. Herkenbaar?

Van Duikboot naar Dolfijn

Werk je volgens de traditionele manier van projectmanagement? Dan merk je vaak dat het projectteam  als het ware in een duikboot zit en verdwijnt onder water, uit het zicht van de klant. Na lange tijd komt het team boven water met een geheel uitgewerkt groots resultaat. Alleen....bleek de klantbehoefte toch weer anders. Heel veel tijd en moeite en weinig tevredenheid. Dat kan anders!

We willen niet in een 'duikboot' zitten maar als een dolfijn steeds weer boven water komen. Als een dolfijn?! Ja inderdaad. Bij wijze van spreke dan: het team komt vaker boven water met een werkend resultaat. Zodat de klant sneller een werkend product heeft en feedback kan geven. Vooral bij projecten waarbij onduidelijk is wat de klant precies wil en hoe de klant dat wil is het managen van projecten middels Scrum hartstikke interessant. Het geeft een mooie energie en je kunt snel leren en resultaat vieren!

Lean versus Scrum

Ook door het werken met de Leanprincipes wordt je wendbaar. Lean en Scrum werken volgens de zelfde basisgedachte. Leveren van klantwaarde, gelukkige medewerkers en een efficiënte en gezonde organisatie door continu te verbeteren en te innoveren. Als je het heel plat slaat zou je kunnen zeggen dat Lean meer is voor terugkerende processen en Scrum voor projecten. In de praktijk versterken beiden elkaar enorm. 

Agile en Lean opleidingen

Wellicht heb je nu al een beter idee van de betekenis van Agile. Wil je meer er over weten? Dan kun je bij PinkTurtle de Agile-Scrum opleiding volgen en gecertificeerde leantrainingen. Praktische opleidingen. We richten ons minder op software ontwikkeling maar vooral op branches buiten de softwareontwikkeling: zoals logistiek, ziekenhuizen, woningcorporaties en het onderwijs. Neem eens een kijkje!

Naar Leantrainingen  Naar Agile trainingen

 

rugby-01546546774.jpg