« Strenght based lean. Wat is dat? »

Gepubliceerd op 13-02-2018

Met heel veel plezier begeleid ik organisaties om hun doelen te bereiken en teams verder te ontwikkelen. Het lean-agile gedachtegoed is daarbij een belangrijke inspiratiebron. Steeds vaker ervaar ik succes door het toepassen van de strength-based lean benadering.

Van de Ojee …

Tijdens een coachopleiding leerde ik:

  • dat ons zenuwstelsel 2 standen kent: de ‘Ojee’ en de ‘Oké’ stand.
  • dat het bij problemen goed is om snel naar de oplossingskant te bewegen. Bij focus op het probleem en haar oorzaken heb je namelijk dikke kans dat je de ‘Ojee kant’ activeert.

Veel mensen kennen deze ‘Ojee’ stand te goed. Ze zijn heel goed geworden in het over-analyseren wat allemaal niet goed gaat en waarom dat zo is. Je komt dan in de piekerstand terecht en misschien wel in de paniekstand. Een natuurlijke reactie daarop is jezelf te beschermen. Door bijvoorbeeld je te verdedigen (fight), weg te vluchten (flight), of te bevriezen (freeze). Dit zorgt ervoor dat je ‘op slot’ gaat. Als je op slot gaat dan is het simpelweg onmogelijk om nieuwe dingen te leren.

Naar de Oké stand

Wat ik leerde is bij een probleem jezelf de vraag te stellen: wat werkt wel? Wat is er nodig voor een top-dag? Wat doe je dan precies? Hoe kun je daar meer van doen? Door deze vragen te stellen ga je het antwoord ‘googlen in je hoofd’. In een hersengebied dat je wellicht al lang niet meer had geactiveerd, namelijk: de mogelijkheden kant ofwel de creatieve kant. Het zit al in je, maar je moet de juiste vragen stellen om daar te komen. Door naar deze positieve kant te vragen komt je zenuwstelsel ook nog eens tot rust. Een rustig zenuwstelsel staat open om te leren en creatief te zijn.

In de war

Ik zal het eerlijk toegeven. Ik was in de war. Ik was in de war omdat ik mijn hele leven lang al oorzakenanalyses had gedaan om problemen op te lossen en daar ook best goede resultaten mee had bereikt. Maar, ik merkte ook dat bij bepaalde problemen het analyseren, over-analyseren werd. Mijn brein ging dan te keer als een Ferrari met de handrem van een fiets. Met als gevolg: niet het gewenste resultaat.

Uit de war

Gelukkig kwam ik al snel tot een nieuw inzicht. Er werd me door @cathelijnewildervanck van de coachopleiding bij de organisatie ‘De eerste verdieping’ verteld dat bij ‘technische problemen’ het goed is om een oorzakenanalyse te doen. Bij andere problemen is het goed om sneller richting de oplossing te bewegen. Klingeling! Er viel een kwartje. Stap voor stap ging ik de vertaalslag maken naar mijn leantrajecten.

Strength based lean

In al mijn trajecten neem ik voortaan die positieve bevraging mee. Dat levert mooie nieuwe informatie op. Het levert een twinkeling op in de ogen van de mensen, het raakt aan een stuk bevlogenheid. Het levert op dat we trots zijn op hetgeen we eerder al hebben gepresteerd.

Wat werkt wel?

Samen met mijn bedrijf Pink Turtle ga ik deze versterkende kant nog meer benadrukken en verder ontdekken. Ik ontdekte @Davidshaked. Hij schreef het boek Strength based Lean Six Sigma. Nog iemand die in de war was en daarna uit de war. Het borrelt en het bruist. Ik ben om. Mijn missie is om de kracht van Strenght based lean verder te ontwikkelen, te testen. Mensen daarin mee te nemen zodat we nog meer het vuurtje in ons kunnen aanwakkeren en dat te doen wat werkt. In mijn volgende blogs neem ik jullie mee in nieuwe ontdekkingen en toepassingen.

Ook in mijn trainingen is deze benadering een rode draad. Dat geeft veel energie, inzicht en resultaat!

 

Goed-Gedaan-1543740845.jpg